Pattern Pattern
Home Insights Vesti i Događaji Ibis Solutions održao konferenciju na temu 5G mrežne transformacije

Ibis Solutions održao konferenciju na temu 5G mrežne transformacije

Ibis Solutions, zajedno sa svojim partnerskim kompanijama IBM, Red Hat i Ookla organizovao je jednodnevnu regionalnu konferenciju na temu transformacije mreže pokrenute razvojem 5G tehnologije. Tokom predavanja i panel diskusija, više od 50 učesnika konferencije koji su mahom bili predstavnici Telco operatora, iz prve ruke i od strane priznatih stručnjaka, imali su priliku da upoznaju najnovije tehnološke trendove vezane za 5G i Cloud Native, Edge Computing, Network Automation, IoT, kao i Crowd analitiku i to u oblik softverskih proizvoda kreiranih za konkretne slučajeve.

Učesnici konferencije imali su priliku da kroz interesantne prezentacije koje su držali priznati svetski stručnjaci saznaju kako se može najefikasnije ostvariti revolucionarni potencijal koji 5G mreža pruža. O-RAN, standalone 5G core, Edge computing samo su neke od inicijativa baziranih na penetraciji Cloud tehnologija u operativni model rada novih mreža, i to uglavnom kroz korišćenje microservisne arhitekture, kao i sa njom uvezanih CI/CD DevOps praksi. Istaknutno je da upravo takva modernizacija mreže može omogućiti nove izvore prihoda za Telco operatere, kao i značajno viši nivo zadovoljstva korisnika uz minimizaciju operativnih troskova i danas naročito bitnu uspostavu veće energetske efikasnosti.

„Transformacija mreža koja je uslovljena uvođenjem 5G mrežne infrastrukture podrazumeva pre svega upliv Cloud tehnologije i distribuiranih arhitektura u okviru mreža Telco operatora. Kako bi se to desilo neophodno je uvesti i određene i kulturološke promene što uz nadogradnju kompetencija zaposlenih često predstavlja i najveći izazov. Kao dokazani sistem integrator sa višedecenijskim iskustvom na širem regionalnom tržištu, verujemo da uz podršku naših dugogodišnjih partnera imamo pravi miks znanja, iskustva i inovativnosti potrebnih da bismo pomogli Telco operatorima da uspešno sprovedu ovu transformaciju. Osim benefita koje će ona doneti operatorima, pozitivan efekat će osetiti celokupno društvo“ istakao je Ilija Lazović, Direktor za Sistemske integracije Ibis Solutions-a.

Demistifikacija Telco cloud-a, tehnologije koje se mogu koristiti za uspostavu “zero touch” konfiguracije mreže odnosno “closed loop” automatizacije su bile neke od stvari koje su učesnici mogli da čuju tokom prvog dela konferencije. Upravo to su bile teme kojima su se najviše pozabavili predavači iz IBM-a i RedHat-a u okviru svojih izlaganja. Jedna od najzanimljivijih činjenica vezanih za navedene teme jeste da, nasuprot verovanju, tokom celokupnog transformacionog procesa tehnologija učestvuje sa svega 20% dok ljudi i procesi predstavljaju preostalih 80%.

Predstavnici Ookle i Ibis Solutionsa predstavili su vrednost crowsourcing podataka kao jednog dodatnog izvora koji značajno može povećati upotrebnu vrednost modernih softverskih alata na strani Telco operatora i potvrditi performanse i kvalitet 5G mreža masovnim brojem testnih odbiraka. Takođe je i najavljeno da su u susret network slicingu planirana su dalja unapređenja prilagođenih rešenja za ocenu kvaliteta mreža po servisima.

U poslednjem delu konferencije, posebnu pažnju izazvala je panel diskusija na kojoj su učesnici bili: Timo Jokiaho – Red Hat Chief Technologist, Global Telco Ecosystem, Doug Suttles – Ookla CEO, Nenad Zeljković – A1 Serbia and Slovenia CTO, Milan Aleksijević – Mtel BiH CTO. Dominantne teme panel diskusije bila su razmišljanja učesnika na teme kao sto su, trenutni status i planovi vezano za 5G adopciju, izazovi za kojima se suocavaju telco provajderi, šta je open5G, uticaj network slicing-a i edge computing-a na trasformaciju industrija i drustva, znacaj QoE validacije, kao i mehanizmi za upostavu energetske efikasnosti.